در این مقاله قصد داریم به بررسی و تعریف دقیق تجربه مشتری بپردازیم. تجربه مشتری به تعاملات و تجربه هایی گفته می شود که مشتری در طول مسیر ارتباط با کسب و کار شما دارد. از اولین ارتباط تا زمانی که به یک مشتری راضی و وفادار تبدیل می شود. تجربه مشتری بخش جدایی ناپذیری از مدیریت ارتباط با مشتری است و اهمیت آن در این است که مشتریانی که تجربه مثبتی از تعامل با یک کسب و کار داشته باشند، احتمال بیشتری دارد که مجدد خرید کند و به مشتریان وفادار تبدیل شوند. در ادامه به نحوه بهبود انواع تجربه مشتری و نقش باشگاه مشتریان در این فرآیند می پردازیم.
تجربه مشتری چیست؟
تجربه مشتری (Customer Experience) را می توان به عنوان برداشت و ادراکی که یک مشتری از یک برند دارد، تعریف کرد. این تجربه در هر تعامل با برند وجود دارد و هر تعامل فرصتی است برای تقویت یا تضعیف پیوند میان کسب و کار و مشتری. تجربه مثبت مشتری، ایجاد ارتباطی از طریق درک خواسته ها، نیازها و ارزش های افراد است. این تجربه فراتر از صرفاً خرید و استفاده از یک محصول یا خدمت است و شامل ارتباطات پیش از خرید با برند از طریق بازاریابی، فرآیند تحقیق و تصمیم گیری برای خرید حضوری یا آنلاین و تعاملات پس از خرید مانند خدمات پس از فروش، تعمیرات، قابلیت های افزودنی و غیره می شود. هدف این فرآیند، ایجاد ارتباطی روان و کارآمد میان برند و مشتری است، بنابراین بسیار مهم است که برندها به خاطر داشته باشند که هر تعاملی که افراد یا دیگر کسب و کارها با آن ها دارند، نوعی احساس را در آن ها ایجاد می کند.
از چه روش هایی می توان برای ایجاد استراتژی بهبود تجربه مشتری استفاده کرد؟
ایجاد یک استراتژی تجربه مشتری برای کسب و کارهایی که می خواهند ارتباط پایداری با مشتریان خود بسازند، تضمین می کند که تمامی راه های ارتباطی در سفر مشتری با اهداف و ارزش های کسب و کار همسو باشد. این امر منجر به افزایش رضایت مشتری و موفقیت کلی کسب و کار می شود. برای توسعه استراتژی مؤثر تجربه مشتری، کسب و کارها باید روش ها و رویکردهای متنوعی را با دقت در نظر بگیرند. در ادامه راه های ایجاد استراتژی تجربه مشتری را بررسی می کنیم.
شناخت مشتریان
درک انواع مختلف مشتریانی که با کسب و کار شما در ارتباط هستند کمک می کند تا نیازها و خواسته های مشتریان را درک کنید، با آن ها ارتباط برقرار کنید و همدلی نشان دهید. یکی از راه های انجام این کار، تقسیم بندی مشتریان و ایجاد پرسونای مشتری (شخصیت های فرضی) است. این روش به کسب و کار شما کمک می کند تا بهتر با مشتریان ارتباط برقرار کرده و نیازهای آن ها را درک کنید.
شخصی سازی
بخش بزرگی از بهبود تجربه مشتری، در شخصی سازی نهفته است. پیشنهاد محصول بر اساس تجربه خرید مشتری، ارسال ایمیل های شخصی سازی شده مانند پیشنهادات ویژه به مناسبت تولد و تعامل با مشتریان از طریق راه ارتباطی مورد نظر آن ها، همه روش هایی هستند که کسب و کارها می توانند برای ارائه تجربه ای متناسب با نیازهای مشتریان و ایجاد حس ارزشمندی برای آن ها استفاده کنند. جمع آوری اطلاعات درباره خریداران، ترجیحات و عادات خرید آن ها و استفاده از این اطلاعات برای کمک به کارکنان در شخصی سازی بهتر پشتیبانی و ارائه راه حل های سریع می تواند بسیار مفید باشد.
بررسی میزان بازگشت سرمایه
ارزیابی میزان بازگشت سرمایه (ROI) از تجربه مشتری یکی از مهم ترین عناصر برای بررسی اثربخشی اقداماتی است که کسب و کارها برای بهبود تجربه مشتری انجام می دهند. هنگامی که یک کسب و کار به آموزش کارکنان، استفاده از فناوری و بهینه سازی فرآیندها برای ارتقاء تجربه کاربر توجه می کند، انتظار می رود این توجه به افزایش وفاداری و رضایت و در نهایت رشد درآمد شود. بعلاوه این بررسی به کسب و کارها کمک می کند تا از طریق تحلیل داده ها و بازخورد مشتریان، نقاط قوت و ضعف عملکرد خود را شناسایی کرده و به بهبود مستمر تجربه مشتری بپردازند.
دریافت بازخورد مشتری
برای اینکه بفهمید آیا واقعاً تجربه خوبی ارائه می دهید یا نه، باید به نظرات مشتریان توجه کنید. می توانید از ابزارهایی مثل چت زنده برای مکالمه استفاده کنید و پس از تعامل، یک ایمیل نظرسنجی ارسال کنید. همچنین می توانید با آن ها تماس بگیرید تا بازخورد عمیق تری به دست آورید. بهتر است بازخوردها را به صورت مداوم جمع آوری کنید تا بتوانید سریع تر مشکلات را شناسایی و رفع نمایید. علاوه بر این، بهتر است بازخوردهای دریافتی به عملکرد کارکنان خاص مرتبط شود تا هر یک از کارکنان بدانند که چه تأثیری در تجربه مشتری داشته اند.
بیشتر بخوانید: مدیریت بازخورد مشتری چیست؟ | اهمیت مدیریت بازخورد مشتری
ایجاد ارتباط عاطفی با مشتری
بهترین تجربه های خرید هنگامی ایجاد می شوند که کارکنان بتوانند یک ارتباط عاطفی واقعی با مشتری برقرار کنند. هنگامی که مشتری حس درک شدن، همدلی و احترام را از سوی کسب و کار دریافت کند، احتمال بازگشت و وفاداری او به مراتب بیشتر خواهد بود.
به وسیله گوش دادن فعال به دغدغه های مشتری و اقدامات معنادار مانند پیگیری وضعیت مشتری پس از حل مشکل و یا ارسال پیام قدردانی می تواند تأثیر بزرگی بر احساسات او بگذارد. کسب و کارهایی که با ایجاد این نوع ارتباط، تجربه ای مثبت ارائه می دهند، علاوه بر آنکه رضایت مشتری را افزایش می دهند، او را به یک مشتری وفادار نیز تبدیل می کنند.
ایجاد تجربه یکپارچه در راه های ارتباطی مختلف
مشتریان علاقه ای ندارند که مشکلات خود را بارها برای چند نفر از کارکنان پشتیبانی تکرار کنند. داشتن اطلاعاتی درباره مشتری مانند تعاملات قبلی او با کسب و کار شما، تاریخچه خرید و غیره برای ارائه تجربه ی بی دردسر در تمامی کانال های ارتباطی ضروری است. علاوه بر این، استفاده از نرم افزارهای فروشگاهی با ارائه راه های ارتباطی مختلف به شما این امکان را می دهد تا تجربه ای شخصی سازی شده در تمام کانال های ارتباطی مانند وب سایت، شبکه های اجتماعی، ایمیل و تماس تلفنی برای مشتریان فراهم کنید تا از سردرگمی و نارضایتی آن ها جلوگیری نمایید.
چگونه می توان انواع تجربه مشتری را بهبود بخشید؟
بهبود انواع مختلف تجربه مشتری برای ایجاد روابط قوی، افزایش رضایت و تقویت وفاداری به برند ضروری است. هر جنبه ای از تجربه کاربر نقش منحصر به فردی در شکل گیری نحوه ادراک و تعامل مشتریان با یک کسب و کار دارد. با شناسایی نقاط قوت و رفع نقاط ضعف در این زمینه ها، شرکت ها می توانند تجربه هایی منسجم، شخصی سازی شده و تأثیرگذار ارائه دهند. در ادامه به بررسی راه های بهبود انواع تجربه مشتری می پردازیم.
بیشتر بخوانید: بازاریابی ایمیلی چیست؟ | بررسی انواع کمپین های ایمیل مارکتینگ
- تجربه مشتری دیجیتال: برای موفقیت در فضای دیجیتال، وب سایت و اپلیکیشن های موبایل خود را برای یک تجربه کاربری روان بهینه سازی کنید. زمان بارگذاری سریع، رابط کاربری ساده و طراحی جذاب را فراهم نمایید و از تحلیل داده ها برای درک رفتار و ترجیحات مشتریان استفاده کنید تا تجربه ای شخصی سازی شده به آن ها ارائه دهید.
- تجربه مشتری حضوری: به طراحی و چیدمان فروشگاه توجه کنید تا فضایی دلنشین ایجاد نمایید. همچنین کارکنان خود را برای ارائه خدمات مشتری عالی آموزش دهید و بر آگاهی آن ها نسبت به محصولات تأکید داشته باشید. بعلاوه، باشگاه مشتریان خود را راه اندازی کنید تا مشتریان تکراری را تشویق کنید.
- تجربه خدمات مشتری: کارکنان خود را با آموزش های لازم و منابع کافی توانمند کنید و راه های ارتباطی مختلف را برای پشتیبانی از جمله چت زنده، ایمیل و تلفن فراهم نمایید. بعلاوه به طور فعالانه بازخورد مشتری را جمع آوری کنید و از آن برای بهبود فرآیندهای پشتیبانی استفاده نمایید.
- تجربه محصول یا خدمات: به طور مداوم روی بهبود کیفیت محصولات یا خدمات خود، کار کنید و از مشتریان بازخورد دریافت کنید تا تغییرات لازم را در محصولات و خدمات اجرا نمایید. همچنین پیشرفت های فناوری را دنبال کنید و از ابزارهای مدرن استفاده کنید تا در بازار رقابتی رشد پایداری داشته باشید.
بیشتر بخوانید: درگاه پرداخت در نرم افزار فروشگاهی | مزایای درگاه پرداخت اختصاصی در نرم افزار فروشگاهی
باشگاه مشتریان چه نقشی در بهبود تجربه مشتری دارد؟
باشگاه مشتریان راهکاری استراتژیک است که به منظور حفظ مشتریان و ارائه مشوق هایی به آن ها برای خرید مجدد و تعامل با برند طراحی شده است. باشگاه مشتریان با ارائه پاداش های شخصی سازی شده و پیشنهادا، ارتباط عاطفی عمیقی بین برند و مشتریان ایجاد می کند و می تواند با مورد توجه قرار دادن مشتریان، تقویت روابط بلند مدت را بهبود بخشد. در ادامه به بررسی تأثیر باشگاه مشتریان بر کیفیت تجربه مشتری می پردازیم.
همدلی و گوش دادن فعال
گوش دادن و توجه به نظرات مشتریان عنصری کلیدی در تبدیل تجربه های منفی مشتری به تجربه های مثبت و افزایش رضایت مشتری می باشد. هنگامی که کسب و کارها به مشکلات مشتریان گوش می دهند و با او همدلی می کنند، مسئله را بهتر درک می کنند و باعث می شوند مشتری احساس کند شنیده و درک شده است. این رویکرد به ویژه در شرایط منفی اهمیت زیادی دارد، چرا که می تواند برداشت مشتری را از ناامیدی به اعتماد و قدردانی تغییر دهد. آموزش گوش دادن فعال به کارکنان بسیار ضروری است چرا که همدلی باید فراتر از واژه ها باشد و در نحوه ارائه راه حل ها و رویکرد کلی در حل مشکل نمایان شود.
راه حل های سریع و مؤثر
حل سریع و مؤثر مشکلات، کلید جلوگیری از نارضایتی مشتری است. هنگامی که مشتریان با مشکلی مواجه می شوند، سرعت و اثربخشی راه حل ارائه شده می تواند تفاوت بین از دست دادن اعتماد مشتریان یا تبدیل آن ها به طرفداران برند باشد. بنابراین باید سیستمی برای پاسخگویی فوری به شکایات یا مسائل مشتریان پیاده سازی شود و دستورالعمل های دقیقی برای حل سریع مسائل رایج تدوین شود تا ارائه راه حل های درست، نگرانی های مشتریان را رفع کند.
بیشتر بخوانید: حسابداری در نرم افزار فروشگاهی | مزایای حسابداری در نرم افزار فروشگاهی
پیگیری و جمع آوری بازخورد
پیگیری پس از حل مسئله و جمع آوری بازخورد برای تثبیت تجربه مثبت مشتری و نشان دادن ارزش قائل شدن برای نظرات مشتریان اهمیت بسیاری در ارتباط کسب و کارها با آن ها دارد. بنابراین باید فرآیندی برای پیگیری مشتریان پس از حل مشکلات ایجاد کنید تا اطمینان حاصل شود که از راه حل و تجربه کلی خود راضی هستند. می توانید با استفاده از باشگاه مشتریان، بازخوردهای مشتریان را جمع آوری کنید که مشتریان بتوانند به راحتی تجربه خود را بیان کنند تا نظرات آن ها برای بهبود مستمر خدمات مشتری مورد استفاده قرار گیرد.
جمع بندی تجربه مشتری
تجربه مشتری، برداشت یا احساسی است که مشتریان شما نسبت به کل برندتان در تمامی مراحل مسیر خرید دارند. این تجربه، دیدگاه آن ها نسبت به برندتان را شکل می دهد و بر عواملی از جمله درآمد که به سودآوری شما کمک می کند تأثیر می گذارد. برای ایجاد یک استراتژی مؤثر تجربه خرید، کسب و کارها باید اقدامات متنوعی را در نظر بگیرند. این اقدامات شامل شناخت دقیق مشتریان و ایجاد پرسونای مشتری، برقراری ارتباط عاطفی برای افزایش وفاداری، جمع آوری مداوم بازخورد برای بهبود خدمات، ارزیابی بازگشت سرمایه جهت سنجش اثربخشی تلاش های کسب و کار، شخصی سازی تجربه مشتری بر اساس اطلاعات رفتاری و ترجیحات و ایجاد یک تجربه یکپارچه در تمامی کانال های ارتباطی است. همچنین بهبود تجربه مشتری شامل بهینه سازی تجربه دیجیتال، طراحی فضای فروشگاه، ارتقای خدمات مشتری و بهبود کیفیت محصولات یا خدمات است. این اقدامات باعث ایجاد ارتباط قوی تر، افزایش رضایت و وفاداری مشتریان می شود. باشگاه مشتریان با ارائه پاداش های شخصی سازی شده و ایجاد ارتباط عاطفی، تجربه کاربران را بهبود می بخشد. این سیستم ها با گوش دادن فعال، حل سریع مشکلات و پیگیری بازخوردها، روابط بلند مدت با مشتریان را تقویت کرده و به افزایش رضایت و وفاداری آن ها کمک می کنند.
برای آشنایی بیشتر با امکانات نرم افزار فروشگاهی کولاک و دریافت دمو و مشاوره رایگان، می توانید با کارشناسان ما در ارتباط باشید. در صورت داشتن هرگونه سوال یا پیشنهادی، خوشحال می شویم نظرات و دیدگاه خود را با ما به اشتراک بگذارید.
2 پاسخ
باشگاه مشتریان چجوری میتونه باعث بهتر شدن تجربه مشتری بشه؟
وقتی مشتری حس کنه عضویت خاصی داره و براش امتیاز و پاداش در نظر میگیرین، حس ارزشمند بودن میگیره و همین موضوع باعث تجربه مثبت، رضایت بیشتر و وفاداری میشه.